2012. augusztus 18., szombat

Egy nagytakarítás margójára....

Te is találsz néha kincseket takarítás közben?
Tegnap lepakoltam a könyvespolcot, ami valljuk be nem kis munka, hiszen 4-500 db könyvről beszélünk. De megérte! Kezembe akadt ugyanis A kis herceg.
Miért van az, hogy az ember némely dologra amit már többször látott, hallott, olvasott, még sokadjára is rá tud csodálkozni?
Mi az ami magával ragad ebben a könyvben? Mit érzel és gondolsz amikor olvasod ezt a történetet? Figyelj csak és gondolkodj el rajta.

" - Légy szíves, szelidíts meg! - mondta a róka.
- Kész örömest-felelt a kis herceg-,de nem nagyon érek rá. Barátokat kell találnom, és annyi mindent meg kell ismernem!
- Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelidít-mondta a róka.-Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelidíts meg engem.
- Jó, de hogyan?-kérdezte a kis herceg.
Sok-sok türelem kell hozzá-felelte a róka.-Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása. De minden nap egy kicsit közelebb ülhetsz....


...Másnap visszajött a kis herceg.
- Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz.-mondta a róka.-Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem milyen drága kincs a boldogság. De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet....

...Szükség van bizonyos szertartásokra is.
- Mi az a szertartás?- kérdezte a kis herceg.
- Az olyasvalami, amit alaposan elfelejtettek-mondta a róka.-Attól lesz az egyik nap más, mint a másik, az egyik óra különböző a másiktól. "

                                                                                           Antoine De Saint-Exupéry

2 megjegyzés:

  1. Szia, nekem is ez a legkedvesebb részem A kis herceg-ből. Köszönöm, hogy olvashattam!
    Takarítás közben én kis cetliket szoktam találni, mert a lányaim, főleg a kisebbik, gyakran ír nekem nyúlfarknyi üzeneteket vagy rajzol valami aranyosat. Ezeket aztán elteszem valahova és van, hogy ott marad egy könyvben vagy a vonalzóimnál. Annyira jó megtalálni egy ilyet és újra olvasni.
    Szeretettel: Maminti, a kicsi zöld tündér

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia kedves Maminti! Örülök, hogy benéztél! Igen, én is úgy gondolom,hogy ezek az igazán fontos dolgok az életben. :) Kívánom, hogy millió ilyen kis cetlid legyen még, mert ezek teszik igazán gazdaggá az embert! :)

      Törlés